Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer & Seppe Baeten stelden zich voor als Kandidaten-Prins Aalst 2025! Binnenkort volgen Johan & Sjalen nog! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

woensdag 25 januari 2012

Halse Carnavalshit met Aalsterse kostuums zorgt voor controverse in Wallonië


(bron artikel: via verspreiding Facebook van
http://www.gruutemet.be/2012/01/les-wallons-verstaan-geen-hals/)

De nieuwe carnavalhit van enkele zingende Halse prinsen (onder de noemer 'Plas Partoe') zorgt voor discussie in de Franstalige pers!
In het clipje (zie hierboven) geeft men een parodie op de lokale Gilles uit Halle.
Hoewel de Gillesverenigingen in Vlaanderen al vele decennia bestaan en hun eigen tradities en folkloreaccenten legden, DENKT men in Wallonië dat men de spot drijft met de Gilles van Binche!
Mocht men over de taalgrens z'n bronnen eens checken, zou men weten dat er ook in Vlaanderen Gillesgroepen bestaan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gilles_(carnaval)

Sudpresse (de uitgever van o.a. La Nouvelle Gazette en andere kranten) vroeg zich namelijk af of de Vlamingen de Waalse cultuur en folklore 'bespotten' met het liedje en schreven 'pikante' krantencommentaren:
http://www5.sudpresse.be/regions/centre/2012-01-20/les-flamands-parodient-le-gille-932799.shtml
Gelukkig waren er veel mensen die er de humor van inzagen, maar een deel van hun publiek volgde toch de misplaatste invalshoek waarmee deze pers uitpakte!
Vooral hun opiniepeiling is daarbij scherp en controversieel te noemen!

SCHIEFREGT'OEVER

Omdat het gebruik van 'échte' Gilleskostuums in Halle niet kon, gebruikte men
-om de parodie luister bij te zetten- twee geleende kostuums van de Aalsterse Groep Schiefregt'Oever...
Die maakte daarmee vorig jaar 'probleemloos' een parodie op ... jawél ... de AALSTERSE Gilles!
En die vonden een 'parodie' juist héél fijn:


Het soort humor dat nu ook in Halle opdook, maar helaas anders uitdraaide dan verwacht...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten