Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

woensdag 1 februari 2012

Warme oproep voor échte Voil Jeanetten!!


Gilles Van Schuylenbergh lanceerde deze oproep in de media:
"Dit jaar graag échte Voil Jeanetten!!"


"Beste carnavalisten. Ik wil deze groep graag nuanceren. De reden tot het oprichten ervan heeft niks te maken met een afkeuring naar travesties of homo's, integendeel. We beklemtonen ons respect voor travestieten en de weg die ze hebben afgelegd om hun erkenning te krijgen. Het zijn echter allesbehalve 'Voil Jeannetten' en daar klemt ons vrouwelijk schoentje. De 'Voil Jeannet' is zo Aalsters als Aalst Carnaval zelf want ze combineert twee van onze eigenheden.

Ten eerste ons verleden als arm arbeidersvolkje, waarvan de film "Daens" een mooi portret opleverde.
Ten tweede onze steeds overlevende sappige, vuilbekkerige, maar tevens relativerende humor."

(Filmpje van YouTube: Guydekeeper 2008, Voil Jeanettenstoet)

"Het verkleden als vrouw was simpelweg het meest voor de hand liggende voor een arme mens, aangezien hij daarvoor slechts de kleren van zijn vrouw, moeder of metjen moest aantrekken. Een makkelijke (en vooral enige) oplossing om zich te verkleden, maar daarom geen evidente.
En daar komt onze tweede eigenheid aan te pas. Als Aalstenaars van deze generatie zijn we opgegroeid met een jaarlijkse aanwezigheid van talloze 'Voil Jeannetten' en daarom zal zelfs de grootste Aalsterse hetero zich zonder moeite valse tetten steken, netkousen aantrekken en een scherp vrouwenstemmetje nadoen.
Vraag het echter aan een buiten-Aalsterse hetero en die zal zich meteen verdedigen met "ik ben wel geen homo eh!" Stel je dan voor hoe moedig de allereerste Aalsterse 'Voil Jeannetten' waren, wanneer ze zich als manvrouw in het openbaar durfden begeven.
Een Aalstenaar is echter een 'jemenfoutist' en wanneer de eerste honende opmerkingen kwamen, moet daar heel zeker eens een 'Voil Jeannet' hebben tussen gezeten.
En wat is het beste wat men kan doen wanneer je verweten wordt? Het in het belachelijke trekken door de tegenpartij plagend gelijk te geven. Vandaar dat het scheldwoord 'Voil Jeannet' meteen een titel werd die door haar scheldende aard, meteen alle andere mogelijke scheldwoorden van hun geladenheid ontriefde!
Typisch Aalsters, die onbeschamende onnozelheid.

Iemand die zich verkleed als 'Voil Jeannet' is dus geen homofoob die tracht de draak te steken met homofielen, laat dat meteen duidelijk zijn. Het was de honende term die mensen gaven aan diegenen die zich uit armoe moesten verkleden als vrouw.
Zoveel jaar later eren Voil Jeannetten nog steeds onze Aalsterse relativering. Alle lagen van de bevolking (jong & oud, rijk & arm) verkleden zich zonder schroom of geaardheidstwijfels als vrouw om vanachter dat masker herkenbare en dagelijkse taferelen te persifleren.
En hoe schever de buitenstaanders ons bekijken, hoe platter en sappiger we hen zullen belagen met onnozelheden en humor. Dat is en was onze kracht!

Deze toelichting zou toch een heel duidelijk verschil moeten aantonen tussen een 'Voil Jeannet' en een travestie. vandaar dat we ons gegeven platform,
'De Voil Jeannettenstoet', willen beschermen.
Travesties vonden podia in menig love parade, maar hebben geen enkel verband met de Aalsterse voil jeannet, dus horen daarom niet in onze stoet thuis. (evenals de AKV's in hun kostuums van de zondagstoet + met lippenstift benummerde wangen, maar da's een ander verhaal (knipoog) De neersteghèd,"
Gilles.

(Carnavalaalstkoentje 2004: Cyriel Troch is de 'oudste Voil Jeanet', in gesprek met de 'Arm der Wet')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten