Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

maandag 28 januari 2013

De Zwietjzoel’n schenken juweel ter waarde van 500 euro aan de winnaar van 'hun' Ajuinworp!






























(©De Zwiejtzoel'n)

AKV De Zwiejtzoel'n brengt in 2013 een 'Eerbetoon aan Aalsterse Ajuinworp'

Dit jaar is de Ajuinworp aan zijn 55e editie toe en de Aalstenaars zullen het geweten hebben! Naast de officiële Ajuinworp, die traditioneel plaatsvindt maandagmiddag voor de stoet, zullen ook De Zwiejtzoel’n de Ajuinworp extra in de verf zetten.

De Aalsterse juweelontwerpster Claessens schenkt een juweel ter waarde van 500 euro aan de winnaar van de Ajuinworp van AKV De Zwietjzoel’n.

Bij de 'zondagse' Ajuinenworp van de carnavalsgroep zullen 15000 exemplaren, met hierin verstopt één winnend nummer, worden uitgegooid tijdens de stoet.
Hiervoor staan de twee Ajuinboeren, ondanks een discussie over wie nu de echte is, zij aan zij op de wagen.

Een verdienste van De Zwiejtzoel'n!

ONTSTAAN

(krantenarchief: de tweede Ajuinworp in 1960)

Met hun thema '55 joor, ajoin alier, ajoin adoor' wil de groep aan de mensen tonen hoe de ajuinworp eigenlijk ontstaan is.
Het idee ontstond in 1959 toen de stoet nog via het centrum, Mijlbeek en het Heilig Hart passeerde. Maar, er was een probleem: voor de maandagstoet kwam niemand buiten.
Behalve een enkele Aalstenaar die van achter het gordijn naar de stoet keek, had de maandagstoet geen toeschouwers.

Daarom stelde Jules Boelens voor om samen met Henri van De Perre,de toenmalige secretaris van het Feestcomité, een Ajuinworp te organiseren.
Dit zou de mensen naar buiten lokken. En gelijk had hij. Het idee bleek een schot in de roos en tot vandaag lokt de ajuinworp nog steeds een massa volk op de Grote Markt.

(krantenarchief)

Als we Jules Boelens vragen waarom er geen echte ajuinen gegooid worden in plaats van snoepajuinen, antwoordt hij met een knipoog : "omdat dat teveel zeer zou doen, als je zo’n ajuin op je hoofd krijgt..."
Geen wonder dus dat de inmiddels 89-jarige Jules Boelens, stichter van de Ajuinworp en Julien en Jean-Marie, de Ajuinboeren van Aalst een prominente rol zullen spelen in de optocht van De Zwiejtzoel’n.

(©Carnavalaalstkoentje, voorbereidingen De Zwiejtzoel'n 2013)

AFWERKING

De Zwiejtzoel’n die bekend staan voor afwerking en hun oog voor detail, geven nog mee:
'Ogen en vooral ...paraplu’s openhouden' is dus de boodschap als De Zwiejtzoel’n zondag 10 februari in de stoet passeren!

De Zwiejtzoel’n, nr 39 in de stoet, gooien maar liefst 15.000 snoepajuinen uit!

Tekst doorgestuurd door AKV De Zwiejtzoel'n en verwerkt door Carnavalaalstkoentje

Stoetliedje:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten