Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer & Seppe Baeten stelden zich voor als Kandidaten-Prins Aalst 2025! Binnenkort volgen Johan & Sjalen nog! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zaterdag 26 juli 2014

Losse Groepen ventileren kritiek op nieuw reglement in 'Open Brief'!

(©Carnavalaalstkoentje: Losse Groepen 2014)


INLEIDING

De Oilsjterse Losse Groepen zijn nog steeds boos over het Vernieuwd Globaal Stoetreglement dat ingaat vanaf 2015!
Het recent, door de gemeenteraad goedgekeurde reglement voorziet voortaan in slechts één enkele reglementering meer voor ALLE deelnemende groepen.

Vooral het feit dat Losse Groepen voortaan een waarborg moeten betalen om in de stoet te mogen meedoen
zorgde voor ongenoegen!

Onder meer Jacquy De Pauw en in de reacties ook Jan Louies
hebben persoonlijk hun ongenoegen geuit aan de redactie van deze carnavalsblog.



OPEN BRIEF

De Losse Groepen hebben dan ook een open brief de wereld ingestuurd die bestemd is voor Ilse Uyttersprot, hier alvast de tekst:


"Geachte Mevrouw de Schepen,

    (©Carnavalaalstkoentje: Schepen van 'carnaval' Ilse Uyttersprot)

In de gemeenteraad van juni laatstleden werd op uw voorstel een nieuw deelnamereglement voor de zondags- en maandagsstoet van Carnaval Aalst goedgekeurd.
In voornoemd reglement werd een clausule opgenomen die bepaalt dat de losse groepen vanaf 2015, voorafgaand een waarborg dienen te betalen om te mogen deelnemen aan de zondags- en maandagsstoet.
Dit ondanks het feit dat wij voorafgaand zowel schriftelijk als mondeling onze afkeuring en alternatieven voor deze maatregel hadden kenbaar gemaakt aan Dhr. Christophe Troch, voorzitter van het Feestcomité en Mevr. Det Fortuyn, hoofd Dienst Evenementen van de Stad.
Deze nota werd nooit beantwoord, noch werd met onze bezwaren, opmerkingen en voorstellen rekening gehouden.

Hierbij willen wij als leden van het Charterelle nogmaals publiekelijk onze verontwaardiging uitdrukken over deze maatregel en over het gebrek aan overleg daaromtrent omdat, de waarborg discriminerend is, want hij geldt enkel voor losse groepen en niet voor klassieke ingeschreven groepen.

De waarborg de leden van alle losse groepen zonder onderscheid stigmatiseert
als potentiële vandalen, relschoppers, onruststokers en saboteurs van de stoet, niettegenstaande velen onder hen al tientallen jaren probleemloos mee opstappen in de stoet en op hun manier een bijdrage leveren tot de uitstraling en de eigenheid van ons Carnaval.

Met deze maatregel Aalst Carnaval het enige volksfeest ter wereld wordt waarbij een deel van de deelnemers geacht wordt te betalen voor een feest dat zijzelf vormgeven.

De degressiviteit van de waarborgsom waarbij het gevraagde bedrag per persoon daalt met een toenemend ledenaantal, grotere losse groepen bevoordeelt, en aldus lijnrecht ingaat tegen het streven om de stoet korter te maken.
de maatregel is ingevoerd, zonder dat er klaarheid is over:

- wanneer en hoe de waarborg wordt terugbetaald
- wie deze waarborg kan inhouden
- waarvoor deze waarborg kan ingehouden worden
- of er beroep mogelijk is tegen inhouding en zo ja, hoe?
- de grootte van de boete in relatie tot de overtreding
- het betalen van een waarborg het gebruik van een goed of een dienst impliceert. Welk goed of dienst wordt in dit geval door de organisatoren aangeboden?

Met deze maatregel de onwil van de Stad Aalst om te investeren in overleg, informatie, veiligheid en organisatie die uiteindelijk moet leiden tot een sluitende controle, wordt afgewenteld op de losse groepen.

Wij willen hierbij dus nogmaals onze grote teleurstelling uitdrukken over het invoeren van deze ondoordachte, ondemocratische en stigmatiserende waarborg en zullen in de komende dagen alle losse groepen in die zin informeren en bevragen over mogelijke vormen van vreedzaam protest.
Inmiddels blijven wij zoals altijd bereid tot verder overleg.
Met beleefde groeten,
Jacquy De Pauw, Jan Louies, Nicolas Dons, Jan Moens, Erik Hendrickx, Patrick Matthieu."



Open brief aan Mevr. Ilse Uyttersprot, schepen van evenementen der Stad Aalst

Aalst, 24 juli 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten