Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer stelde zich voor als Kandidaat-Prins Aalst 2025! // Ook het andere carnavalsnieuws zijn we niét vergeten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zondag 29 september 2013

Een duik in de Geschiedenis: 'Oilsjterse Liekes'!


OILSJTERSE LIEKES

Er is al veel gezegd, veel geschreven en (!) uiteraard nog (veel) meer gezongen over de unieke 'Oilsjterse Liekes'!

De traditie van de carnavalhits op CD is tegenwoordig terug te vinden via DEZE LINK

Maar veel eerder al bleek deze traditie z'n wortels te hebben!
Voor de CD's, waren er de singles, LP's én 'Oilsjterse plotjes'...

1967, Jean-Paul: pionier met z'n single 'Oilsjteneers Zemmen'


1975, verzamel LP: 'Hier Spreekt Men Oilsjters'


1986, Kamiel Sergant: 'Weir Doeng Voesj'


VOORGESCHIEDENIS

Lang voor ze op 'plaat' verschenen, zongen de Oilsjteneers al uit volle borst zelf hun 'Liekes' met Vastenavond...

Vaak tot groot ongenoegen van de lokale overheid!

Reglement 1880:


Kritiek uit 1911:


In de 'Jaren 30' werd het 'Algemeen Nederlands' vaak gebruikt in de liedjesteksten:


Ook in 1957: geen Oilsjters in de tekst:


EVOLUTIE

In de jaren 60 -onder meer dankzij de shows van Kandidaat-Prins Kamiel Sergant- kreeg het Oilsjters opnieuw de 'bovenhand' in de 'Liekes'!

Het Nederlands verdween bijna volledig, ten voordele van het Oilsjters...

 • 1963:


Tot slot nog enkele voorbeelden uit de jaren 70:

1972: het 'tussentaaltje', Nederlands én Oilsjters samen:


1974:


1978:


1979:


Laat ons hopen dat onze 'Oilsjterse Liekes' nog een mooie toekomst tegemoet gaan!

Bronnen artikel: eigen opzoekingswerk, eigen archief en Stadsarchief Aalst, via DEZE LINK

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat Nicole Schellinck niet echt genoemd werd.... die stem doet me steeds kiekevel krijgen. Haar halleluja gaat recht engelenoortjes in en bij het horen van Slois denk ik steeds na over hoe het kan dat dit niet gekender is, gekeken naar de jaartallen waarin het toch, gespreid over zovele jaren, weer in de schijnwerpers kwam.... bij deze: Nicoleken, ge etj e stemmeken van een Engelken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. N.v.d.r.: Nicole is in dit artikel niet vernoemd omdat het een 'vluchtige' opsomming is van maar een deeltje van die geschiedenis. Mochten we stilgestaan hebben bij alle iconen, zou ze zeker aan bod gekomen zijn.

      In andere artikels, zoals de CD-voorstelling van MuzikOilsjt - Volume 7 brengt 'Corum Alostum Imperiale' krijgt ze de volle aandacht, net als bij de artikelen over Carnaval 2018 - 'Ook Cantinières zijn er klaar voor / Nicole Schellinck 60 jaar Cantinière!' Ik ken Nicole en zij kent 'mij'. Met het allergrootste respect voor deze dame!

      Het is niet omdat ze niet specifiek aan bod komt in dit éne artikel, dat we haar zouden 'vergeten'. Nicole krijgt en kreeg steeds alle aandacht die ze verdient.

      P.s. naast de blog is er specifiek voor de geschiedenis rond carnaval ook AjoinPedia. Daar komt Nicole nog meer en in alle 'facetten' aan bod: https://ajoinpedia.fandom.com/nl/wiki/Speciaal:Zoeken?query=nicole+schellinck.

      We publiceren uw opmerking omdat u daar recht toe hebt, maar sta ons toe om graag alles in een juistere (en bredere) context te bekijken. Mvg, Koen 'carnavalaalstkoentje'

      Verwijderen