Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer stelde zich voor als Kandidaat-Prins Aalst 2025! // Ook het andere carnavalsnieuws zijn we niét vergeten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

dinsdag 9 januari 2018

Aalst Carnaval 2018 - Stoetthema's scoren vooral (lokale) politiek, maar niet iedereen doet mee én AKV Gekloetj lijkt meest controversieel!


CARNAVALSTOET (BIJNA) VOL LOKALE POLITIEK

Al halen sommige groepen net daarom andere thema's aan

Nog een maand en Aalst beleeft zijn carnavalstoet. Sinds 5 januari kennen we de onderwerpen. 45 daarvan waren reeds op voorhand (meestal in primeur) bewust 'gelekt' via Carnavalaalstkoentje: KLIK

Het verhaal omvat dit jaar erg veel lokale politiek. De reden? In oktober zijn er de Gemeenteraadsverkiezingen...


De 'stemming' zit er meteen in bij ons bezoek aan de Werkhallen!

"Weir Verkoeipen Locht!," zegt Oeverboeft: "Binnekert goje ze vedrom oeveraal zieng verschoinen: ons politiekers. Op iedere keiremis, braderie en zelfs van deir tot deir goon ze ons den heimel op eerd beloeven. Mor moeten weir da oeik geloeiven?"  
Politiekers met hun kop voorgesteld als een... ballon!

Terwijl Stièndoeid het net heeft over "Der Hangt Iet In De Locht!": "Nakende politieke intriges, nakende 'riezjes', nen oppergod dat zich ontastbaar voelt...mor...der hangt iet in de locht..."
Lekken en Plekken, "Stem vér de nieve partoi WboZ", De Masjongskes: "De poletieke spoektroin retj oit, weir betraan et ver giejn floit, van nen thriller gesproeken" en De Lodderoeigen sluiten de stoet af dit jaar: "Wie of wa waugt de sprong? Wie es den dweesligger? Wie of wa es de groeitste blauskauk?"  

Wat zou dat kunnen worden?


De toon is gezet!

De Zwiejtzoel’n: "Getj Alted Prois In De Politiekers Eer Gokpalois" en bij Possensje, klinkt het Romeins: "NVA’us spiritus @ Alostus", terwijl De Matotten met "Wie veroevert er et Oilsjters paradois?"  

Uitpakken met gigantische olifanten die als Hannibals naar Aalst 'stormen':


Internationale politiek

Weinig internationale politiek, NOG minder dan vorig jaar....
Geen Merkel of Erdogan, maar ergens wel een zeldzame Trump...

AKV Venoin: "Dombo Trump nul poentj nul. Als nen oelefant in een porseloinenkas! Van een migge nen oelefant moaken! Den oelefant eet een migge gejongerd! Aal feek njoews ledie ent zjentelpiepol!"  
Zeg nu zelf, weinig aan toe te voegen:


DOLF

Meest controversieel is misschien wel AKV Gekloetj!

De stoet is nog altijd een toonbeeld van anarchie, iets wat niet verloren mag gaan, mede ook door de Losse Groepen, die vaak inspelen op actualiteit: op het randje, maar 'net niet' daarover.

Ook  AKV's kunnen soms leuke dingen bedenken... 'Plopmutsen met vreemde symbolen'...


'Gekloetj und Stoedijow 100 prezantieren das mjoezikal '40-'45 mit kaboeter Dolf!'

Aalst Carnaval met een vleugje 'Studio 100': "zolang een persiflage ludiek is en humoristisch, kan en mag er geen probleem zijn!"


ANDERE THEMA'S

Helemaal anders gaat het eraan toe bij groepen die bewust de politiek laten liggen, of 'met een knipoog inkleden'...

Pertotal:"Dozje n° 5, riekt a poort en zwoigt! Deze keer nemen wij de geurhinder in onze stad onder de loep en ook de manier waarop onze burgemeester hier mee omgaat..."

Ze zochten en vonden de oorzaak van het stankprobleem van de zomer 2017:


Het gaat verkeer(d) in Aalst met de mobiliteit!

Bij Tes Ter Oever klinkt het "Oilsjt Drooit Zot!" Al schrokken ze toen ze merkten dat hun 'nieuwe buren' in hal 10 net hetzelfde onderwerp bedachten. De Vismooil'n: "Oilsjt In De Knoeip... 't Es Nor De Knoppen!"

En toch is het puur toeval...


De 90e stoet!

Is een inspiratiebron voor Denjer Enjeren, "90 joor Oilsjt Carnaval Vieren Weir In 't Heelal", De Zoipers: "Na 90 joor stoet, zelfs Nen Ezel Wetj Hoe Dat Moet"

Zelfs Keizer Kamiel (jarig op 9 januari) is er (nog steeds) bij...
 

Keizer Kamiel bracht een schat aan liedjes, anekdotes en fijne Oilsjterse humor in de geschiedenisboeken van carnaval! Zijn weergaloze stijl, die het carnavalslied 'heruitvond in het lokale dialect' en bovendien ook de mede-bezieler is van de (blijvende) nood aan 'peper en zout' in de stoet...


Kortom, "In Oilsjt Es De Wereld Klein," zou Dest Goe Schief zeggen...


Dat en véél, véél meer, op 11 en 12 februari in de stoet.

Opnieuw Keizer Kamiel zijn woorden: 
"Wij hebben de mooiste, de grootste en de (hopelijk niet té) langste stoet van ghiël het land"...

OPROEP

De Toezichters van de Werkhallen vragen aan iedereen een tandje bij te steken.

Ding Dong Guyken:
"De laatste maand... Er is nog véél werk en ik zie hier zo vaak dezelfde gezichten...
Stopt met redenen te zoeken om niet af te komen! Uw carnavalsgroep heeft u momenteel méér dan nodig!!"


**Deze oproep is eveneens geldig voor groepen die NIET in de hallen staan en... voor de mensen die kostuums maken: ook daar vraagt men dringend alle hens aan dek!**


Op 12 januari is het nog... 30 daugen! 

Hoog tijd dat iedereen, ook de 'Groten der Aarde', een aftelkalender koopt!! KLIK


Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, Werkhallen 2017-2018, sept-jan

Met dank aan 
De Oilsjterse Carnavalisten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten