Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer stelde zich voor als Kandidaat-Prins Aalst 2025! // Ook het andere carnavalsnieuws zijn we niét vergeten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

woensdag 17 januari 2018

Aalst Carnaval 2018 - Stoetthema AKV De Zwiejtzoel'n - 'Getj Altèd Prois In De Poletiekers Eer Gokpalois'


GOKPALOIS

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2018'!

• Wat stellen de groepen voor in de 90e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?

• Sinds 1 september groeit de reeks aan op onze blog...

Als tweeënvijftigste in een (lange) rij, AKV De Zwiejtzoel'n!


Johan (voorzitter):
"AKV De Zwiejtzoel'n bestaat 16 jaar in 2018! Vorig jaar een jubileum in de 'C' en een (onverwachte) 2e plaats.Dit jaar in de 'A' als nummer 23...'

ONDERWERP:
'Getj Altèd Prois In De Poletiekers Eer Gokpalois'

OITLEG:
'Met de verkiezingen op komst wert 2018 zuwiezu het joor van de ja-knikkers. Poletiekers probeiren naa alles wa verzing was nog veir’n de verkiezingen te realiseiren. Peis mor oon de veile koensjtweirken dat onze stad ondertissen roik es. En as ge de poletiekers iet vraugt, beloeven ze aal wa da meegelèk of ni meegelèk es. Zjust vèr stemmen te winnen. Kertom: Getj altèd prois!'

UITLEG:
"Met de verkiezingen op komst wordt 2018 sowieso het jaar van de ja-knikkers. Politiekers proberen nu alles wat voorzien was nog voor de verkiezingen te realiseren. Denk maar aan de vele kunstwerken die onze stad ondertussen rijk is. En als je politiekers iets vraagt, beloven ze je alles wat mogelijk of onmogelijk is om toch maar stemmen te winnen. Kortom, je hebt altijd prijs."


Johan:
"In 2017 was het een 'speciaal jaar': onze jubilee niet eens deftig kunnen vieren... De impact van de brand van 27 april 2016, was toen enorm.
Wij waren van plan voor ons jubileumjaar iets speciaals uit te brengen.
Dit is er door de brand niet van gekomen, maar dit komt zeker nog dit jaar.

We waren uiteindelijk blij dat de stad met de BAKA een oplossing vond, maar je moet letterlijk van nul starten.
Ons thema werd dan ook bijgestuurd en ik herinner me dat we op erg korte tijd samen, met de 'dubbele' inzet van iedereen, onze wagen 'toverden'.
De beloning was een onverwachte, maar volgens velen, welverdiende 2e plaats!"



Johan:
"Nu staan we een jaar verder... en als je een 'poletieker' tegenkomt, zegt die op alles 'ja'.
En of hij zijn belofte nu wel of niet nakomt (getj alted prois, in de dubbele zin van de uitspraak)
De reden is eenvoudig ze spelen het tactisch: stemmen winnen voor de gemeenteraadsverkiezingen. En veel 'show' verkopen. Als ge ne 'poletieker' iets vraagt, heb je 'altoid prois'.
 

Zo zie je ook dat alle zaken die gepland waren nog snel afgehandeld worden. Gans de stad vol kunstwerken. Wie had dat ooit gedacht?
Want eigenlijk spelen ze een spel met de kiezer... Een beetje 'De Juiste Prijs', 'Rad van Fortuin' en als je nog beter scoort, kom je uit in een casino, zeg maar een 'gokpalois'...
Beloftes … ze komen ze na ….getj prois. Ze komen ze niet na …'getj oeik prois', maar dan in een andere betekenis.
Er moet oeik 'ne prois' betaald worden voor die kunstwerken."



Johan:
"Alle 'poletiekers' scoorden de voorbije 6 jaar hun prijzen om in het nieuws te komen.
Iwein De Koninck met de crèches en zijn voorstel om varkensvlees te weren, werd nationaal nieuws. Michel Van Brempt als 'kruisvaarder' in de gemeenteraad: de gazetten gehaald... Ann Van den Steen als bouwvakker met haar 'fonteintjes'. Dylan Caesar is duidelijk schepen van mobiliteit, Mia de Brouwer, toerisme en Den Dozje...ja, die kwam genoeg in 'the picture' als 'baas' van alle projecten samen, net als Ilse, onze eerste schepen.
En zo kan ik gans 't rijtje afgaan: élke 'poletieker' met rang en stand probeerde zijn 'succesje' te behalen.

Zo vind je ze ook terug op onze wagen, als wij passeren kan je al deze 'poletiekers' een vraag stellen.
De kans dat ze 'ja' antwoorden op uw vraag is zeer reëel, alhoewel er altijd wel iejnen es dat dwees ligt en 'nieje' zegt. Rarara, wie is het als je ziet wie op de wagen staat..."



Johan:
"Dit jaar willen we werken met een paar mechaniekskes en een 'specialleke'. Eigenlijk bewijzen dat ze ja-knikkers zijn (of zijn ze dat dan toch niet allemaal?)
We brengen een op en top Oilsjters onderwerp. In de 'A', nummer 23, zal niet makkelijk zijn.
Maar toch hebben we als groep ons élk jaar te bewijzen: is het nu A, B, of C.
We werken graag punctueel af en houden van zowel een prachtige wagen, een mooi kostuum en daarbij ook de nodige spot en humor. Interactie zal er zéker zijn!
Dertig leden in kostuum, ze zijn er (bijna) klaar voor.

Want verkiezingen nodigen uit tot 'de juiste stemming'... Daar zal eveneens ons stoetliedje voor zorgen.
En je weet het: Altoid Prois bij ons...

Tijdens de stoet zullen wij het publiek voorzien van een oproepingsbrief voor de verkiezingen.
Daar kunnen de mensen hun naam en adres op invullen en als ze met de brief op de ritme van ons stoetliedje zwaaien als wij passeren, zullen onze begeleiders achteraan de wagen hem met veel plezier in de stembus stoppen. Uit deze brieven worden dan de winnaars getrokken die een mooie prijs kunnen ontvangen!"



Stoetliedje 2018:



GESCHIEDENIS

Het verhaal van middelgrote groep De Zwiejtzoel'n als AKV!

We maakten ook over deze groep een mooi overzicht...

Volledige Geschiedenis: KLIK

2017


2016


2015


2014


2013


Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Bjorn Van Ryckeghem & ©Patrick De Boeck

Met dank aan AKV De Zwiejtzoel'n!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten